Är nytt bättre?

Skickad

Victoria. Det är namnet på den nya svenska stad som kan komma att byggas. Planen är en modern, kosmopolitisk stad byggd utifrån jämnställdhet och kulturell mångfald. Det är i dessa banor tankarna hos Anders Riedenfalk går. Riedenfalk har varit inblandad i liknande projekt i Kenya, och det är han som föreslår namnet Victoria. Tills dess att svenska folket får säga sitt är det också vad den heter på papper. Om man fick chansen att döpa en helt ny stad, vad hade man då velat att den skulle heta?

Tanken bakom staden byggd från grunden är att få Sverige att växa – lyfta blicken och tänka framåt. För närvarande blir det mest mer av det samma, när man expanderar städer som redan finns. Ridenfalk menar på att det finns en vilja hos bygg- och fastighetsbolagen att komma vidare från de gamla banorna.

Och för att bryta sig från de gamla banorna ännu mer berättar Riedenfalk att på kartan ska inte staden placeras för nära någon av de tre svenska storstäderna. Något han hoppas kommer balansera förhållandet mellan storstad och landsbygd och förhindra att de glider ifrån varandra ytterligare.

Det lär dock ta mer än 10 år innan spaden kan sättas i marken. Men alla idéer början som visioner och tankar, så kanske är Victoria (?) en stad som du, dina barn, eller barnbarn någon gång kommer till att bosätta er i.

Skribent
Kategorier Nyheter, Nyheter

← Äldre Nyare →